Hoe maak je handig gebruik van gewoontes in tekst?

Hoe gebruik je tekst en vooral de positie van je belangrijkste boodschap in je teksten op een slimme manier zodat je het meeste effect behaald?

Heb je er wel eens over nagedacht hoe mensen lijstjes zien? Dat is cultuur bepaald. Voor ons in het westen waar we lezen van links naar rechts en vervolgens van boven naar beneden is dit anders dan voor mensen in bijvoorbeeld Japan waar ze van boven naar beneden en van rechts naar links.
Bij het schrijven van teksten voor promotionele leaflets, posters of een website is het handig om dit in je hoofd te houden. Denk voor je start met schrijven na over wat het belangrijkste is wat je over wil brengen. Wat is je boodschap. Wil je meer informatie vertellen denk dan goed na over de volgorde van je informatie.

Maak slim gebruik van nummering

Als mensen een genummerde lijst zien dan hebben ze direct het gevoel dat ze ze in ieder geval allemaal moeten lezen. En daarbij komt dat mensen graag in oplopende volgorde lezen. Waarbij het eerste punt als belangrijker ervaren wordt als een later punt. Plaats dan ook informatie die je in een genummerde lijst opsomt in de volgorde die het belangrijkst is van 1 tot bv 10.

Handig om te weten gebruik het alfabet in je voordeel

Wij hebben toen we onze bedrijfsnaam bedachten een naam bedacht die met een A begint. Als bedrijven onderzoek doen naar een designbureau dat hen kan helpen met bijvoorbeeld een nieuw logo of huisstijl of een nieuwe website dan bekijken ze vaak meerdere websites van bureaus zoals Ambasco. De resultaten worden vervolgens vaak in lijstjes met collega’s gedeeld. Wat we regelmatig zien is dat zo’n lijstje in alfabetische volgorde wordt geplaatst en je raad het al… Ambasco staat dan vaak bovenaan. Behalve dat onze naam lekker op valt, hebben mensen die zo’n lijstje zien onbewust het gevoel dat de bovenste naam de beste optie is. Puur omdat het bovenaan staat. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de lijst van beste websites voor Kennemerland. Een onafhankelijk bureau heeft een lijst gepubliceerd van 10 websites die het beste zijn en waarvan er straks 1 gaat winnen. Onze website staat er bij en  je mag één keer raden op welke positie we staan, zonder dat we al hebben gewonnen. https://www.rijnstreekbusiness.nl/2021/10/top-10-sterkste-websites-van-kennemerland-2021/

Belangrijkste boodschap van dit verhaal. Maak gebruik van het alfabetiseren in je tekst, je lijsten, of bij de naamgeving van een product of bedrijf. Doe er je voordeel mee.

De volgorde van je informatie is van belang

Zoals eigenlijk al in bovenstaande naar voren komt is de volgorde van de tekst van belang. Indien je geen gebruik maakt van nummer en alfabetisering, zorg er dan voor dat je belangrijkste boodschap boven aan staat. Kom zo snel mogelijk met de belangrijkste info. Dit is vooral op een poster van belang. Mensen scannen snel door een poster. Er zijn uiteraard veel mogelijkheden om de aandacht naar een onderdeel van een poster te trekken. De positie van je belangrijkste tekst is er één van. Op een website is het helemaal van belang. Zorg voor bondige makkelijk te lezen teksten en begin met je belangrijkste informatie. Mensen klikken over het algemeen snel door.

Meer weten?